Gratulere med dagen, sykepleiere!

12. mai er den internasjonale sykepleierdagen. Den har vært feiret hvert år siden 1965. Datoen ble valgt fordi det var fødselsdagen til Florence Nightingale. 

Florence Nightingale

Florence Nightingale ble født 12. mai 1820 i Firenze. At hun skulle bli sykepleier var alt annet enn naturlig for en kvinne fra overklarssen. Sykepleie var på den tiden et yrke med dårlig rykte og bestod stort sett av fattigere kvinner.

Hun er kanskje aller best kjent som The Lady With The Lamp, men er regnet som en pioner innen moderne sykepleie. Hun er særlig kjent for tiden hun tjenestegjorde på det britiske feltsykehuset i Selimiye-brakkene i Scutari og for i 1860 å utvikle moderne og profesjonell sykepleie gjennom etableringen av sykepleieskolen ved St. Thomas’ Hospital i London, den første sekulære sykepleierskolen i verden.

Allerede i ung alder ble hun en myteomspunnet kvinne. Kallenavnet The Lady With The Lamp ble skapt under Krimkrigen, da hun som en mild engel med lampe i hånden vandret gjennom de dystre sykehusstuene i Üsküdar og hvisket trøstende ord til sårede og syke engelske soldater.

Men virkeligheten er annerledes enn myten, og historikere gir et annet bilde av Nightingale.

Hun var ikke den ømme og milde, men den bestemte og autoritære administrator og organisator. 

Hun ville ha plan og orden på hospitalene og begrunnet hvor viktig det var med hygieniske tiltak som ordentlige latriner og sanitære anlegg, diettkjøkkener, rent sengetøy og vinduer som kan åpnes og slippe frisk luft inn.

Kilder: Wikipedia. International nursing day  (engelsk), Wikipedia. Florence Nightingale og The lady who became a nurse.  

Legg inn en kommentar