Hva i all verden er Helse 2.0?

Helsevesenet forandrer seg. Er vi kommet til versjon 2.0?

La oss først ta en kjapp gjennomgang av hva som skjedde fra internett 1.0 og til internett 2.0.

Kjennetegn for Web 2.0

 • Fra informasjon til relasjon. Fra at internett handlet om informasjon, så ble det mer og mer fokus på relasjoner. Fra informasjons- og lenkeportaler til Facebook.
 • Dataene ble plutselig veldig mye verdifulle. Teknologigigantene gjorde alt de kunne gratis, i bytte mot dine personlige data.
 • Brukerne gikk fra å være mottakere til å bli innholdsprodusenter og redaktører
 • Brukerne ble mer aktive i å definere grupper, og kommuniserte langt mer med dem. 

Når man sitter som kliniker i dag, så er det egentlig ganske mye som likner på dataverdenen fra før internettets tid. Bruken av telefaks for å sende hastedokumenter, for eksempel. Men interessant nok, så var ikke overgangen til Web 2.0 kjennetegnet av ny teknologi, for all forandring skjedde med hvordan folk brukte teknologien.

Helse 2.0

Helse forandrer seg også. Noen kjennetegn ved helse 2.0 er at det er innbyggersentrert.

 • Innbyggerne er gått fra å være passive mottakere av helsehjelp, til aktive deltakere i egen sykdomsmestring.
 • Legene er ikke lengre den eneste informasjonskilden for helseinformasjon, men en av mange. Stadig flere digitale kilder er tilgjengelig. 
 • Innbyggerne har fått og tatt en mer aktiv rolle i håndteringen av egne sykdommer. Fra at legene tok beslutninger alene på kontoret sitt, så tas beslutninger sammen med pasienten, og gjerne med andre fagfolk tilstede. 
 • Teknologi er tilgjengelig overalt, hjemme, i lomma og på klokka
  Innbyggerne bygger både tradisjonelle nettverk, og digitale.

Helse 2.0 har ingen omforent definisjon. Den interesserte leser, kan finne et helt lass med forslag i denne artikkelen (1).

 1. Van De Belt, T. H., Engelen, L. J. L. P. G., Berben, S. A. A., & Schoonhoven, L. (2010). Definition of Health 2.0 and Medicine 2.0: a systematic review. Journal of Medical Internet Research, 12(2), e18. http://doi.org/10.2196/jmir.1350

Legg inn en kommentar