Kjendiser om angst

Kjell Magne Bondevik er en av mange kjendiser som er åpen om sine tøffeste tider. Se video med han, og les om flere åpenhjertige kjendiser.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondvik er en av mange kjente personer som har vært åpen om sine psykiske plager. Han har aldri angret på at han vært åpen, og allerede i 2006 omtalte han den store knekken som kom før han til slutt måtte sykemelde seg fra statsministerjobben. 

– Jeg kom inn i en ond sirkel. Problemene kvernet rundt i hodet både dag og natt. Søvnløsheten gjorde meg trøtt og sliten, og etter hvert kjentes det som om det oppsto «vegger» i hodet. Jeg ble mer og mer fraværende og mistet konsentrasjonen. Uro ble til angst, og til tider følte jeg meg handlingslammet

Kjell Magne Bondevik i boka Et liv i spenning (2006)

Emma Stone om angsten

Emma Stone. Foto: Gage Skidmore
Emma Stone. Foto: Gage Skidmore

Emma Stone er en av Hollywoods største stjerner, og har snakket ut om hvordan hun siden hun var sju år har vært plaget med angst. 

– Angsten var konstant. Jeg kunne spørre mamma hundre ganger om hvordan dagen ville se ut. Når skulle hun kjøre meg til skolen? Hvor skulle hun være? Hva skulle jeg ha til lunsj? Jeg følte meg kvalm. På et punkt kunne jeg ikke besøke venner – jeg kunne knapt gå ut døren til skolen, sa hun til Rolling Stone i fjor.

Fabian Stang gikk på en smell

Fabian Stang var ordfører i Oslo i årene 2007 til 2015. Etter han gikk av som ordfører slet han med angst og depresjon. Han har vært åpen om det, blant annet på God Morgen Norge.

– Depresjon er alt fra å være lei seg til å ikke ville leve lengre, det føles umulig å forklare for andre. Smerten kan være så vond at man er villig til å skjære av seg et ben med en sløv kniv.

Fabian Stang på God Morgen Norge

Kan bli for mye åpenhet

Selv om det kan være godt å se at også kjente mennesker har psykiske plager, så er det stemmer som mener at det kan være problematisk med så mye åpenhet. I mars 2017 var skuespiller og lege Anders Danielsen Lie i debatt om psyskiske lidelser i filmen på Deichmanske bibliotek i Oslo. Han sier det kan være et problem når folks allminnelige plager blir til store oppslag. 

– Jeg synes det er veldig vanskelig, for det kan godt hende at det er veldig mange av disse kjendisene som virkelig har hatt det veldig vanskelig, og det bestrider jeg ikke i det hele tatt, men jeg synes det er mer problematisk med den åpenhetskulturen om de milde psykiske plagene som er helt på grensen av det vi alle må forvente å møte på i løpet av et liv.

Fakta om angst

Angstlidelser er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er angst eller frykt. Sammen med angsten følger ofte symptomer som irritabilitet, tristhet, tretthet, hodepine, nummenhet i hender og føtter, muskelsmerter, skjelvinger og rykninger, pustevansker, svetting, konsentrasjonsvansker og søvnproblemer, i følge Folkehelseinstituttet.

  • Hver fjerde til femte person i befolkningen opplever en angstlidelse i løpet av livet, litt avhengig av om tvangslidelse og traumatisk stresslidelse regnes som angstlidelser.
  • Mer enn hver tiende person har til enhver tid en angstlidelse

Fakta om depresjon

Depresjon gir både kroppslige og psykiske symptomer. Kjernesymptomene ved depressive lidelser er senket stemningsleie, nedtrykthet, tap av opplevelse av mening i tilværelsen, manglende interesse for andre mennesker og vanlige gjøremål, og mangel på energi. I tillegg kommer ofte svekket selvfølelse, selvbebreidelser og skyldfølelse. Evne til å føle lyst og glede svekkes, også seksuell lyst blir borte, i følge Folkehelseinstituttet.

  • 6 til 12 prosent av befolkningen har depresjon til enhver tid.
  • Betydelig flere rammes en eller annen gang i løpet av livet.

Dette kan du gjøre hvis du har psykiske plager

Tenker du å ta ditt eget liv, så ring 113! Har du noe annet du trenger hjelp med raskt, så ringer du nærmeste legevakt på telefon 116 117.

Spør en venn! Snakk med noen du kjenner om det.

Fastlegen din kan hjelpe! Fastleger er trente til å hjelpe til også ved psykiske vansker, og kan også bidra med henvisning dersom du ønsker og trenger det. 

Finn en hjelpetelefon! Mange driver telefoner som du kan ringe for å diskutere det med. Se oversikten over hjelpetelefoner fra Rådet for psykisk helse

Meld deg inn i en selvhjelpsgruppe. Angstringen er et eksempel. Her møter du ingen behandler, bare andre mennesker med angst. Alle er i samme båt.